tiistai 22. toukokuuta 2012

Kahvinporot hyönteiskarkotteena

Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia…? Näin se vissiin on, varsinkin, jos sen konstin tehosta on vieläpä jonkinlaista tieteellistä näyttöäkin. Esimerkiksi Kanadassa on eri laitosten ja yliopistojen yhteistyönä toteutettu tutkimus, joka koski kahvinporojen vaikutusta bakteereihin ja koloradokuoriaisiin.

Artikkelissa, Insecticidal and bactericidal characteristics of the bio-oil from the fast pyrolysis of coffee grounds (Department of Biochemistry, The University of Western Ontario, London, Ontario, Canada, d Agriculture and Agri-Food Canada,) kerrotaan kuivatislattujen kahvinporojen vaikutusta hyönteisiin ja bakteereihin.. Tutkimuksessa on löydetty viitteitä siitä, että kuivatislatuista kahvinporoista saatu öljy karkottaa tiettyjä bakteereja ja mm. coloradonkuoriaisia. Toki näitä tutkimuksia aiheesta löytyy Googlen Scholar -haulla muitakin, mutta en niitä kaikkia sitten jaksanut lähteä lukemaan. Aina välillä tulee tarkistettua näiden kotikonstien osalta, onko niistä olemassa mitään tieteellistä faktaa - joskus on ihan kiva löytää näitä juttuja.

Noiden edellä mainittujen lisäksi kahvinporot tehoavat muihinkin öttiäisiin, muurahaisiin ja etanoihin ainakin. Kahvinporot ovat myös erinomainen lannoite, eli niitä käytettäessä saa tavallaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tilanteesta riippuen, niitä voi käyttää muutamalla eri tavalla.

Tuolla lavakauluslaatikossani on muurahaispesä, ne siis ovat jo asettuneet taloksi ja pesän häätäminen ei välttämättä ole ihan yksioikoinen juttu. Mutta kahvin avulla se todennäköisesti onnistuu melko hyvin. Aina kahvia keiteltyäni, laitoin suodatinpussit sisältöineen talteen. Laitoin niistä 4 pussillista kattilaan ja reilun litran vettä perään ja keitin hiljalleen varttitunnin. Kiehuvan nesteen kaadoin pieneen kastelukannuun ja lisäsin vettä niin, että kannu oli melkein täysi (n. 5 litraa yhteensä). Kastelin sitten reippaanlaisesti kasvilaatikon sen osan, missä muurahaisia oli eniten eli enemmän sinne missä öttiäisiä oli ja vähemmän sinne missä niitä ei ollut. Shokkihoidon saivat.

Loput talteenottamani kahvinporot heittelin laatikkoon noin puolen sentin kerrokseksi. Pitäisi toimia, annan tuon nyt muhia tuolla muutaman päivän. Jossain vaiheessa sitten muokkaan ne porot siihen pintamultaan. Taloksi asettuneiden muurahaisten häätäminen onnistuu nesteen avulla nopeammin, tässä tapauksessa en halunnut liikaa kastella, koska tuolla on älyttömän vetistä muutenkin, siksi keittelin muurahaisille omat kahvit =).

Toki muurahaiset häipyvät aikaa myöten myös, jos käyttää vain niitä kahvinporoja, mutta tässä nyt haluan tuloksia nopeasti, hirmu hinku kun on jo päästä tuohonkin laatikkoon kasveja laittamaan. Varmaan istutan siihen taimia - laatikon multa kun nyt sitten on melkoisen hapanta tuon kahvittelun jälkeen. Tai sitten laitan laatikkoon joko sipuleita , selleriä, persiljaa tai endiivejä, nuo kaikki menestyvät ihan hyvin vähän happamassa maassa.

Kahvinporot toimivat myös hyönteiskarkotteena loistavasti, jos haluaa ennalta ehkäistä etanoiden tms. invaasion kasveilleen, voi pintamullan peittää kahvinporoilla. Toinen tapa on, että ympäröi poroilla ne kasvit, joita haluaa suojella. Etanoiden varalta kasvilaatikkoon niitä poroja voisi laittaa vaikka koko laatikon reunojen ympäri.

Sitten lopuksi vielä pitää todeta, että kahvinporot todellakin muuttavat mullan melko happamaksi. Kannattaa seurata kasvien viihtymistä ja tarvittaessa sitten neutraloida multaa välillä. Täällä meillä siihen tullaan käyttämään Dolomiittikalkkia.

Ainiin ja sitten kikka kakkonen - pannunpohjat voi vaikka heitellä pensasmustikoille (tai rhododendroneille). Aina joskushan sitä kahvia jää juomatta, mikäs sen parempaa kuin ottaa sekin hyötykäyttöön.

2 kommenttia: