tiistai 20. maaliskuuta 2012

Hyönteishotelli, osa III

Ympäristön monimuotoisuus on uhattuna nykyisin, koska kaupunkimaisia ympäristöjä on yhä enemmän ja pihat ja puutarhatkin pidetään ilmeisesti siistimpinä kuin ennen vanhaan. Lehtikasat ja vastaavat olisivat hyönteisille elintärkeitä suoja- ja talvehtimispaikkoja, liian siistissä puutarhassa hyönteiset eivät välttämättä viihdy. Keski- ja Etelä-Euroopassa on jo vuosia sitten herätty huomaamaan tämä epäkohta, pölyttäjien määrä on vähentynyt niin, että niille on alettu rakentaa erityisiä suojapaikkoja. Näitä on sitten alettu kutsumaan hyönteishotelleiksi.

Kotipuutarhureita varten markkinoilla alkaa olla jo melkoisen kattava valikoima erilaisia pienpuutarhaan tai parvekkeelle sopivia hyönteishotellimalleja. Suurempina versioina tällaisia hyönteishotelleja tai -kartanoita on pystytetty mm. joidenkin suurkaupunkien puistoihin, jotta hyönteisten määrä lisääntyisi ja luonnon monimuotoisuus säilyisi myös kaupunkiympäristössä.

Esimerkkinä voisi käyttää Lontoota, jossa tähän on panostettu melkoisen paljon. Kaupunki järjesti pari vuotta sitten kilpailun siitä, mikä olisi paras mahdollinen ja kaupunkikuvaan parhaiten sopiva hyönteishotelli. Jos Lontoolaiset hyönteispilvenpiirtäjät kiinnostavat, kannattaa lukaista artikkeli London's Labyrinthine Insect Hotels. Ja jos ei jaksa juttua lukea kannattaa ainakin katsoa kuvat - mukavan näköisiä rakennelmia. Daily Telegraphin sivulla sitten on kuva käytössä olevasta versiosta.

Suomessa onneksi on vielä paljon tilaa, kaupunkimaisia ympäristöjäkään ei ole siinä määrin kuin esimerkiksi tuolla Keski- ja Etelä-Euroopassa. Täällä pölyttävien hyönteisten määrä ei ymmärtääkseni ole laskenut kovin hälyttävästi, ainakaan vielä. Mutta kyllä täälläkin tietysti on sama ongelma, jos pitää puutarhansa siistinä, hyönteisille ei näitä suojapaikkoja sitten jää. Täällä meillä tarjonta näiden hyönteishotellien osalta on melko suppea - tarkkaan ottaen tällä hetkellä tietääkseni tarjolla on yksi ainoa malli, ja sekin maksaa mansikoita (96 euroa). Onneksi tuollaisen hyönteishotellin rakentaminen itse ei ole kovin vaikeaa. Kustannuksetkin pysyvät kurissa, jo muutamalla eurolla saa rakennettua vastaavan.

Hyviä ohjeitakin on netti pullollaan. Esimerkiksi  Building an Invertebrate Habitat -ohjekirjanen kertoo todella havainnollisesti miten tällaisen hyönteishotellin voi rakentaa.



Kuva: Wild About Your Garden on the BBC. Mini-beast mansion

Valmis rakennelma sitten valokuvattuna:



Kuva: Wildlife Trust’s publication Building an Invertebrate Habitat.

Sussex Wildlifetrustin julkaisu How to make a habitat wall sisältää myös hyvät ohjeet siitä miten voi rakentaa pikkuötököiden asuntoja.

Kasvilaatikko/lavakasvattaja voi sijoittaa hyönteishotellinsa suoraan kasvilavaan.




Kuva: Heath Brown Development Manager Corporate, Scotland

Pieneen puutarhaan soveltuvan, kierrätysmateriaaleista rakennettavan mallin ohjeet löytyy esimerkiksi täältä.


Ja sitten se karvahattumalli: tarvitset aaltopahvia ja muovisen puolentoista litran virvoitusjuomapullon. Ohjeet löytyvät diasarjana BBC:n sivulla. Diasarja on vuodelta 2008, mutta onneksi näissä hommissa tieto ei juurikaan vanhene: Build an insect hotel.

Ehkä kokeilen jotain noista vaihtoehdoista. Itse askarreltuna siitä saa juuri sellaisen näköisen kuin haluaa, eikä edes maksa paljon. =)

5 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus!

    Asun itse taajamassa, mutta pihan ympäristössä ja pihalla on keskimääräistä enemmän lahopuuta - jopa siinä määrin, että valkoselkätikka käy joskus vierailulla. Talon kivikellarissa viihtyy kaikenlaista ötökkää talvehtimassa ja epäsiistit risukasat yms. ovat monien otusten suosiossa. Aina ei tarvitse soimata itseään sottaisuudesta ;) Yritän ensi kesänä lisätä pihan monimuotoisuutta entisestään perustamalla pienen niityn, kun viime vuonna yritys epäonnistui.

    VastaaPoista
  2. Meillä täällä on ihan sama juttu - lahopuita löytyy kyllä. Tuossa on joutomaaksi luokiteltua metsittynyttä peltoa ihan vieressä, ja siellä riittää ötököille kyllä oleskelupaikkoja.

    Miten aioit niityn perustaa? Hankitko jostain siemeniä? Meillä tuo niittypläntti on tehty pikkuhiljaa vuosien kuluessa niin, että aina silloin tällöin on istutettu uusi laji - viimeksi villiorvokkeja, ne sitten leviävä omia aikojaan.

    Ongelmana täällä on se että Keski-Euroopasta kotoisin oleva mieheni ei ymmärrä olla ajelematta niittyä ruohonleikkurilla - on niin tärkeää tuo puutarhan siistiminen... Jo se onnistui rikkomaan yhden ruohonleikkurinkin :/ - niitty kun on mättäitä täynnä...

    VastaaPoista
  3. Hankin siemeniä Suomen niittysiemen Oy:stä ja viskoin viime keväänä kaksi pussillista pihallamme olevaan kuivaan haavikkoon, jossa kasvaa vain vähän puna-apilaa, pari päivänkakkaraa ja heiniä. Harasin maaperän ennen siementen kylvöä. Syksyn tullessa vaikutti kuitenkin siltä, ettei mitään ollut itänyt... Tänä vuonna yritän uudestaan perehtyen asiaan vähän perusteellisemmin. Hyvä keino voisi myös olla kasvien siirtäminen, mutta siihen pitäisi olla maanomistajan lupa.

    Kiitos tunnustuksesta!

    VastaaPoista
  4. Täällä on onneksi vielä löytynyt eri lajeja ihan omalta maalta, paitsi mitä nyt tuolta rautatien vierestä yhden mäkitervakon mukaani nyppäsin tuossa viime kesänä, siis nappasin sen siinä vaiheessa kun siinä oli siemenet - luonnonkukkien kerääminen kun on sallittua. Sitten vaan paiskasin sen tuonne niittypläntille hyvän onnen toivotusten kera. Toivottavasti lähtee kasvamaan =)

    Tuo Niittysiemen Oy on ihan uusi tuttavuus minulle.. täytyykin katsoa, jos vaikka tilaisi siemeniä tännekin.

    Toivottavasti nyt tänä vuonna niityn perustaminen siellä teillä onnistuu =)

    VastaaPoista
  5. http://www.elecsa.eu/gartenartikel/720/insektenhotel-insektenhaus-insekten-nistkasten-bienen-hotel-60cm-1353?c=2212

    Hinta 19,90 euroa. Rahti Suomeen 12,99.
    VEE

    VastaaPoista