tiistai 15. maaliskuuta 2011

Suunnitelmissa yrttitarha

Ensi kasvukaudelle olen varannut huiman määrän yrttien siemeniä. Nyt viime päivinä olenkin haeskellut paljon tietoa erilaisista yrteistä ja niiden kasvatuksesta. Viime kesänä kasvilaatikossani oli jonkin verran eri yrttejä kokeilussa, tänä vuonna sitten olisi tarkoitus laajentaa valikoimaa ja hyödyntää eri yrttien ominaisuuksia jo kasvuvaiheessa. Monilla yrteillä sanotaan olevan suotuisa vaikutus muihin kasveihin. Voimakasaromisina kasveina ne häätävät hyönteisiä ja osalla on jopa maaperään ulottuvia vaikutuksia. Monet yrtit ovat hyviä kumppanuuskasveja toisille lajeille. Toiset taas eivät sovi kasvatettavaksi lähimaillakaan tiettyjä muita kasveja. Opiskeltavaa siis riittää.

Olen myös lueskellut viime vuoden blogikirjoituksiani, oli tosi hyvä idea pitää kasvipäiväkirjaa blogissa. En millään enää muistaisi mitä kaikkea tuli viime vuonna tehtyä ja mihin aikaan mikäkin kasvi istutettiin. Yrtit tosin kasvatin siistissä sekamelskassa kasvilaatikossani avomaalla. Kovin montaa lajia niitä ei ollut: kahta eri lajia basilikaa, timjamia, korianteria, persiljaa ja kirveliä. Samassa laatikossa sitten kasvoivat myös pavut ja pillisipulit sekä osa mangoldeista ja jokunen porkkanakin.

Tuossa kuvassa kaikki viime vuoden yrtit siis kasvavat suloisessa sekamelskassa muiden kasvien kanssa.

Tänä vuonna, jos suunnitelmat pitävät paikkansa, olisi tulossa vähän suurempi yrttiprojekti. Dokumentoin täällä nyt sitten miten yrttejä hyödynnän. Aion myös laittaa ylös tärkeimmät tiedot jokaisesta lajista seuraavaa kasvukautta varten. Toki nämä tiedot löytyisivät ihan muualtakin netistä, mutta on se niin paljon helpompaa kun ne ovat yhdessä paikassa ja omassa blogissa heti käytettävissä.

Tälle vuodelle olen jo varannut seuraavien lajien siemeniä:
Basilika
Iisoppi
Kirveli
Korianteri
Kurkkuyrtti
Kynteli
Laventeli
Meirami
Minttu, Viherminttu
Oregano
Persilja
Ryytisalvia
Sitruunamelissa
Tilli
Timjami
Vihersipuli, Pillisipuli

Valikoima saattaa vielä laajentua, mikäli sopivia siemenpusseja tulee vastaan.

Aion istuttaa enemmän kumppanuuskasveja vierekkäin nyt tulevana kasvukautena. Tiettyjen kasvilajikkeiden sijoittaminen naapureiksi, saattaa vähentää tuholaisvahinkoja. Kumppanuuskasvien käyttöhän on tunnettu jo vuosisatoja sitten, eli mikään uusi juttu tämä ei ole. Voimakkaasti tuoksuvat yrtit ja esimerkiksi samettikukat sekä sipulit torjuvat tuhohyönteisiä. On sanomattakin selvää, että tällaisia ominaisuuksia hyödyntäessä, sadon määrä ja laatu voi parantua.

Viime kasvukautena ainoa tietoisesti käyttämäni kumppanuuskasvi oli samettiruusu. Tomaatit suorastaan rakastavat samettiruusuja. Ne tomaattiyksilöt, jotka olivat saaneet seurakseen samettiruusun, tuottivat enemmän. No, täytyy myöntää, ettei tuota nyt ole tieteellisesti todistettu, eli mutu-tuntumalla mennään, mutta aiheesta on kyllä kirjoitettu paljonkin, on siinä siis jotain perää.

Kirjoittelen sitten tässä tulevaisuudessa jokaisesta yrtistä pienen artikkelin, tulevaa käyttöä ajatellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti